Long-Term Care

Are LTC and Disability Insurance Premiums Tax-Deductible for Employers? What Depends on Your Facts

Jenna Petrizzo, Managing Partner at HollowtreeBy Jenna Petrizzo
Employer tax treatment of LTC and disability insurance premiums article
Quick Answer
It depends on the employer's facts, and Hollowtree does not state a general rule that group long-term care or disability premiums are fully deductible. IRS guidance does describe the employee side: employer contributions for long-term care coverage generally aren't income to employees (with exceptions), and disability benefits are generally taxable when the employer paid for the plan. Confirm the employer's treatment with a qualified tax advisor.

Key Takeaways

No general 100%-deductible rule

Employer treatment depends on entity type, who is covered and how the plan is structured.

Who pays the disability premium affects how benefits are taxed

Per IRS Publication 525, benefits from a plan the employer paid for are generally taxable; benefits from a policy the employee paid for are not.

Long-term care has its own rules

Qualified LTC contracts are governed by IRC section 7702B, and 2026 individual premium limits run from $500 to $6,200 by age.

Are LTC and Disability Insurance Premiums Tax-Deductible for Employers? What Depends on Your Facts

⚠️
Review status: pending tax and compliance review. This article was corrected on October 28, 2026, after an internal audit found that an earlier version stated, without support, that employer-paid long-term care and disability premiums are fully deductible and reduce costs by a fixed percentage. The corrected version has not yet been approved by an authorized tax or compliance reviewer. It is general information, not tax, legal or accounting advice.

As of October 28, 2026. Statements about employee income and benefits come from IRS Publication 525 (2025). 2026 long-term care figures come from IRS Rev. Proc. 2025-32.

MSO and locum tenens leaders evaluating group long-term care (LTC) and disability insurance (DI) often ask whether the premiums are deductible. The honest answer is that it depends on the employer's facts. What IRS guidance does spell out is how the way premiums are paid affects the people covered.

The employer deduction depends on your facts

Hollowtree does not state a general rule that employer-paid LTC or DI premiums are fully deductible, and does not publish a standard percentage by which a deduction reduces cost. The treatment depends on factors that include:

  • the employer's entity type, such as a C corporation, S corporation, partnership, sole proprietorship or tax-exempt organization;
  • whether the covered person is a common-law employee, an owner, a partner or a more-than-2% S corporation shareholder;
  • how the plan is structured, who pays the premium and how it is paid, including whether employees pay with pre-tax dollars; and
  • for long-term care, whether the coverage is a tax-qualified contract under IRC section 7702B.

Any after-tax cost estimate depends on those answers and on the employer's own tax position, so model it with your tax advisor.

Disability insurance: who pays affects how benefits are taxed

IRS Publication 525 explains that disability benefits are generally taxable to the employee when the employer paid for the plan, and are not taxable when the employee paid the premiums. Premiums paid with pre-tax dollars can change the result. This is why the contribution structure is a plan-design decision with consequences for employees, not just a cost question for the employer.

Long-term care insurance: employer contributions and individual limits

For long-term care coverage, IRS Publication 525 says employer contributions to provide coverage generally aren't included in an employee's income, but contributions made through a flexible spending or similar arrangement must be included. Owners and more-than-2% S corporation shareholders can be treated differently.

Separately, when individuals pay for qualified LTC coverage themselves, IRS age-based limits cap how much of the premium counts as a medical expense: $500 to $6,200 for 2026, depending on age (Rev. Proc. 2025-32, section 3.27). Those limits, and the $430-per-day per-diem figure for LTC benefit payments (section 3.62), are not caps on employer premium deductions.

Important limitations

This article summarizes IRS guidance as of the date shown above. It is not tax, legal or accounting advice and does not address any particular employer's or individual's situation. Tax rules and IRS guidance change. Coverage is subject to plan terms, eligibility requirements and the carrier's policy documents.

Talk to Hollowtree

Hollowtree can help MSO and locum tenens organizations evaluate group LTC and disability plan design and coordinate with your tax advisor on the questions above. For an overview of LTC insurance for employers, see our LTC hub, or estimate group LTC premiums for your workforce.

Next step

Get the employer briefing

A concise breakdown built for leadership teams making benefits decisions.

Employer Briefing

Frequently Asked Questions

Are employer-paid long-term care and disability premiums 100% tax-deductible?▸

Hollowtree does not make that claim. Treatment depends on the employer's entity type, whether the covered person is an employee, an owner or a more-than-2% S corporation shareholder, how the plan is structured and, for long-term care, whether the contract is tax-qualified. Confirm treatment with a qualified tax advisor.

Do employees pay tax on employer-provided long-term care coverage?▸

IRS Publication 525 (2025) says employer contributions to provide coverage for long-term care services generally aren't included in an employee's income, but contributions made through a flexible spending or similar arrangement must be included. Owners and more-than-2% S corporation shareholders can be treated differently.

Are disability insurance benefits taxable?▸

It depends on who paid the premiums and how. IRS Publication 525 (2025) says benefits are generally taxable if the employer paid for the plan, and not taxable if the employee paid the premiums. Whether premiums were paid with pre-tax dollars can change the result.

How much does a tax deduction reduce the cost of coverage?▸

Any effect depends on whether and how much the employer can deduct and on its own tax position, so Hollowtree does not publish a general percentage. Model it with your tax advisor.

Has this article been reviewed by a tax professional?▸

Not yet. It was corrected on October 28, 2026 and is pending review by an authorized tax or compliance reviewer. It is informational only and is not tax advice.